Informasjon etter Kirurgi

Råd om hvordan man forholder seg til et operasjonssår i munnhulen:

Ikke spis, drikk eller skyll de første 2 timene etter operasjonen!

Det kan være vanskelig å spise etter en operasjon i munnhulen. Det er allikevel viktig at kroppen tilføres rikelig og næringsrik kost for rask og god tilheling. De første dagene etter operasjonen bør du da spise myk kost og drikke rikelig.

Det tilrådes forsiktighet med alkohol det første døgnet etter operasjonen.

Røyking og snusing anbefales ikke på operasjonsdagen. 

God tilheling krever god munnhygiene. Børst tennene som vanlig, men unngå selve operasjonsområdet. Desinfiserende munnskyll brukes som avtalt med tannlegen.

Unngå tungt arbeid og stor fysisk aktivitet de første dagene etter operasjonen.

 

Det er nyttig å kjenne til normale reaksjoner etter et kirurgisk inngrep i munnhulen.

Blødning:

Det er ikke uvanlig at såret blør litt det første døgnet etter operasjonen. Ikke skyll med vann, men ved behov kan blødningen stanses ved å bite hardt sammen på en kompress eller bomullsrull plassert over såret i 30 minutter.

Blåmerke:

Etter operasjonen kan det oppstå blåmerker i ansiktet eller på hake-/halsregionen. Dette er ikke farlig, og forsvinner uten behandling etter en ukes tid.

Smerter:

Det vil vanligvis oppstå smerter etter operasjonen. De er sterkest i det virkningen av bedøvelsen opphører, og de første timene deretter. Bruk da smertestillende preparater i angitte doser. 

Hevelse:

Det er normalt at det oppstår hevelse i både munnen og i ansiktet. Hevelsen når toppen etter ca. 2 døgn, for så å avta gradvis. Man kan benytte ispakning mot den delen av ansiktet hvor hevelsen oppstår. Benytt ispakningen i 10 minutter etterfulgt av 10 minutters opphold. Ispakning skal kun brukes på operasjonsdagen, ikke dagen etter. 

Redusert gapeevne:

Etter noen operasjoner oppstår en grad av stivhet i kjevemusklene som gjør det vanskelig åpne munnen helt. Dette er en normal reaksjon, og trenger vanligvis ingen form for behandling. Gapeevnen normaliseres som regel etter 1 til 2 uker. Oppsøk tannklinikken dersom du synes det går for lang tid før du kan gape som normalt.

Feber:

Det første døgnet etter en operasjonen kan kroppstemperaturen være litt høyere enn normalt. Dersom temperaturen stiger ytterligere det påfølgende døgnet, kontakt tannlegen.

Kommer snart
Kommer snart
Kommer snart